Varning för falska supportsamtal

0 kommentarer
Både fackpress, dagspress och kvällspress har skrivit om detta i flera omgångar under det senaste året, så för många är detta ingen nyhet. Jag skriver ändå om detta eftersom jag tycker mig se en ökning av dessa samtal den senaste tiden. Den senaste tiden har både jag, mina kollegor, våra kunder, familjemedlemmar och bekanta fått flera falska supportsamtal.

Det börjar som ett vänligt och oskyldigt supportsamtal som upplyser dig om att din dator är infekterad av virus. Det slutar med att en inkräktare tar över din dator och stjäl dina filer eller tar dem som "gisslan" och kräver betalning för att du ska kunna dekryptera dem.

Bedragarna talar oftast engelska, men jag har hört rapporter om att samtal även ringts på svenska. Den som ringer uppger att han/hon ringer från exempelvis Microsoft, The Windows Department eller Your Antivirus Vendor och at din dator är infekterad med ett virus. Ofta är de trevliga men påstridiga, och naturligtvis väldigt hjälpsamma.

Inte sällan ber de dig att titta i en loggfil i datorn, som nästan alltid innehåller en hel del information även om din dator fungerar som den ska. Detta är ett steg i att lura i dig att någonting verkligen är fel.

Allt går ut på att få dig att ladda ner och installera ett program som sedan tar över din dator så att du sedan kan pressas på pengar. Antingen för en värdelös programvara eller för att dekryptera dina filer som tas som gisslan av bedragarna.

Microsoft ringer aldrig sina privatkunder om infekterade datorer. Det gör inte heller din antivirusleverantör.

Mitt råd är att omedelbart lägga på luren!

Tyvärr agerar inte Polisen på dessa samtal eftersom de inte anser att ett brott har begåtts förrän någon verkligen gör ett intrång i din dator. I min värld är det knasigt, eftersom det ju är ett uppenbart försök till bedrägeri. Jag tycker ändå att du ska försöka göra en polisanmälan - om inte annat för att Polisen ska få in detta i sin statistik.

Om du hör till dom som i god tro har följt instruktionerna från den som ringt och fått din dator infekterad rekommenderar jag att du omedelbart gör en polisanmälan! Du bör också installera om datorn för att säkerställa att inga rester av programvaran finns kvar i din dator.


Michael Westlund
IT-säkerhetsexpert

Följ mig på Twitter: @michaelwestlund

Lösenord på vift - vad kan du som organisation göra för att skydda dig?

0 kommentarer
Vi kunde igår läsa om hundratusentals lösenord på vift efter att ett sextiotal sajter hackats. Det finns två viktiga aspekter på det. Dels den jag skrev om igår: Vad du som användare kan göra för att skydda dig. Dels vad du som organisation eller utvecklare kan göra för att minska risken för att du eller dina användare drabbas.

Vad du som organisation kan göra för att minska risken för lösenordsrelaterade intrång
 1. Lagra inte lösenord i klartext
  Om du lagrar dina användares lösenord i krypterad form blir det mycket svårt för en inkräktare att använda lösenorden även om du blir utsatt för ett intrång. Räkna alltid med att du kommer att bli utsatt och arbeta utefter tesen att minimera konsekvenserna. Dit hör att göra det svårt för en inkräktare att använda de stulna lösenorden. Ärligt talat: Varför behöver du veta dina användares lösenord? Det du behöver veta är om ett inmatat lösenord är rätt lösenord och det löser du med hjälp av envägskryptering eller sk. hashning. På så sätt jämför du bara de krypterade versionerna av det inmatade och det lagrade lösenordet. Om de stämmer överens vet du att rätt lösenord har använts, utan att du lagrar lösenordet i klartext. Genom att dessutom salta hashen försvårar du ytterligare för en inkräktare att härleda lösenordet även om olyckan skulle vara framme.
   
 2. Single sign-on och federerade identiteter
  Single sign on eller SSO innebär att du inte hanterar alla användares konton i alla system där de loggar in. Användarens konto finns på ett ställe dit man ansluter flera andra system som användaren ska kunna logga in i. Risken med att ha olika konton i olika system är att användarna av bekvämlighetsskäl använder samma lösenord på många olika platser. Om ett system blir utsatt för ett lyckat intrång är risken stor att inkräktaren kan logga in i andra system med samma användarnamn och lösenord. Vän av ordning frågar sig om det är säkert att ha ett användarnamn och lösenord som styr tillgången till många system, men på detta sätt får man en kontrollpunkt som är lätt att hålla reda på både för användaren och administratören. Man måste dock alltid göra en analys av den totala säkerheten och värdera riskerna med olika alternativ.
  Federering innebär att en och samma identitet kan användas i flera olika organisationer och deras system. Exempel är företag och organisationer som samarbetar och som håller reda på sina egna användares identiteter och samtidigt litar på identiteterna i andras system.

 3. Tvåfaktorautenticering
  Även om SSO och federering gör det enklare för oss att hantera lösenord, löser dessa tekniker inte problemet med att lösenord kan stjälas. Därför bör man överge rena lösenord till förmån för två- eller flerfaktorautenticering. Det går till så att man autenticerar med något användaren vet (lösenordet) och något användaren har (säkerhetsdosa, certifikat, mobiltelefon som tar emot SMS etc.). Där finns idag många exempel från olika tillverkare som du kan integrera i din IT-miljö. Vilken av de olika teknikerna som är bäst beror på egenskaperna i din miljö, exempelvis hur många användarna är, hur ofta de behöver autenticera, varifrån de autenticerar och med vilken typ av enhet (dator, laptop, telefon, smartphone, surfplatta, internetcafé etc.) Helt klart är i att du genom att använda mer än bara lösenord för autenticering helt eliminerar risken för att stulna lösenord leder till intrång. Inkräktaren behöver stjäla något mer - något som användaren förhoppningsvis märker att det är stulet. När vet du om ditt lösenord är stulet? Saknar du något? Om du har tur dyker det upp i ett publikt Internetforum så att alla ser det innan det hunnit användas. Om du har otur får du inte reda på det förrän en obehörig har använt lösenordet.
 4. Jobba aktivt med säkerhet - OWASP Top 10
  En god lösenordshygien är viktigt både för dig som systemägare och för dig som användare. De flesta storskaliga stölder av användares kontouppgifter vi sett på senare tid har dock skett till följd av dåligt implementerade system. System som varit sårbara för attacker som exempelvis SQL Injection, Cross Site Scripting, bristande säkerhet i datareferenser etc. Genom att redan från början föra in säkehretsaspekten och göra alla medvetna om säkerheten när du kravställer och implementerar dina system minskar du risken för att drabbas av framtida intrång. Ett mycket bra ställe att börja på är OWASP:s topp 10-lista över de vanligaste sårbarheterna. Om du klarar av att hantera dessa är du och ditt system väl rustade för att möta dagens hotbild på Internet. Detta gäller oavsett om du är en enmansutvecklare av ett litet system eller en större organisation med hundratals utvecklare.
Michael Westlund
IT-säkerhetsexpert

Följ mig på Twitter: @michaelwestlund

Lösenord på vift - vad kan du som användare göra för att skydda dig?

0 kommentarer
Efter gårdagens nyheter om att Bloggtoppen hackats och att användarnamn och lösenord är på vift har det kommit fram att det är fler sajter som är drabbade. Ytterligare 57 sajter och uppemot 180000 konton är på vift. Om du har eller har haft ett konto på någon av dessa sajter bör du omedelbart se till att byta dina lösenord. Speciellt om du har återanvänd samma lösenord på flera platser. Se längst ned för en lista över drabbade webbplatser.

Det är självklart alarmerande att flera kända sajter har blivit av med sina användares kontouppgifter, men det är dessvärre någonting som händer hela tiden. Och det kommer att hända igen.

För dig som användare och enskild person är det svårt att motverka intrång hos någon annan. Det handlar istället om att minska konsekvenserna för dig själv när det inträffar.

Här är några tips på hur du kan hantera dina egna lösenord för att minska risken för allvarligare konsekvenser:
 1. Välj säkra lösenord.
  Ett säkert lösenord är lätt för dig att komma ihåg men svårt för någon annan att gissa. En hjälp på vägen är att använda lösenordsfraser istället för lösenord. En fras eller mening är i regel lättare att komma ihåg än ett ord som inte betyder något. Tycker du att det blir för långt, eller klarar inte systemet av långa lösenord? Välj första bokstaven i varje ord.
  Byt ut någon eller några av bokstäverna mot specialtecken eller siffror för att ytterligare förstärka lösenordet.
 2. Använd olika lösenord för olika system.
  Med det stora antal konton vi måste hålla reda på idag är det lätt att falla i fällan att använda samma lösenord på flera ställen. Det är tyvärr en mycket dålig idé. Många dataintrång sker till följd av att samma lösenord används på flera ställen. Genom att använda olika lösenord på olika ställen eliminerar du risken för att någon som kommit över ditt lösenord på ett ställe lyckas använda det någon annanstans. Det kan räcka med att byta ut några tecken i lösenordet så att det blir lättare att komma ihåg men inte är exakt samma i olika system.
 3. Använd SSO om du kan!
  Det blir vanligare att webbsajter använder sig av SSO, Single Sign On. Det innebär att kontouppgifter hämtas från ett annat system. Ett exempel är Facebook som i flera fall används för att logga in på andra tjänster som exempelvis Spotify, Familjeliv och andra forum på nätet. Det kan till en början kännas osäkert att ha ett konto för inloggning på flera sajter, men du som användare får färre lösenord att skydda. I de flesta fall finns inte heller lösenordet mer än på ett ställe.
 4. Aktivera stark autenticering
  Flera tjänster, bland annat Facebook och Google erbjuder SMS-autenticering eller autenticeting med en programvara i din telefon. En inkräktare måste alltså stjäla din mobiltelefon för att kunna logga in. Det här minskar också risken för att någon stjäl ditt lösenord när du loggar in från högriskplatser som exempelvis internetcaféer eller okrypterade trådlösa nätverk. 
Det finns självklart mer att göra, men om du följer ovanstående råd minskar du risken för att drabbas av intrång om dina konsouppgifter blir stulna från någon av de sajter du använder.
Listan över drabbade webbplatser
adcomlive.se
bag.nu
bildbank.eslov.se
billesholmsgif.se
bilrecension.se
blasarsymfonikerna.se
bloggtoppen.se
bildalbumet.se
bonti.se
call-up.se
campaign.iqmedier.se
carlwisborgab.se
dagensps.se
discsport.se
djurensjurister.se
easykb.se
ecoprofile.se
emusic.se
find-websites-directory.com
fjaderborgen.se
gamman.se
genealogi.se
golfbycarl.se
gulabutikerna.se
hobby.se
iplay.norran.se
itservice.omv.lu.se
kloaken.net
kryolan.se
lensy.se
matlycka.se
mchuset.se
meetingsinternational.se
natalie.se
nivado.com
nordportalen.se
nylandsnation.com
plusikassan.se
puff.se
quakeworld.nu
reklamkraft.tv
retrospelbutiken.se
rullma.fi
saifa.se
scrabbleforbundet.se
seriehyllan.se
serieplaneten.se
shellkonto.se
skcab.se
sportbilen.se
tarotlive.se
topblogarea.se
tramsmail.se
tropicarium.se
veteran.se
vilse.studorg.liu.se
world-superstore.com
yle.fi (Sex och såntdelen)

Michael Westlund
IT-säkerhetsexpert

Följ mig på Twitter: @michaelwestlund

Ubertooth - Öppen hårdvara för monitorering av blåtand

0 kommentarer

imageJag har labbat lite med Ubertooth One dom senaste dagarna och dokumenterat hur jag har fått det att fungera under OSX, vilket inte är en officiell plattform för projektet (just nu är det bara Linux som stöds officiellt).

Vad gör Ubertooth One som inte annan bluetooth-hårdvara kan göra? Ubertooth One (och Ubertooth Zero för den delen) är en blåtandsadapter som ger direkt kontroll över radion och skickar den råa bit-strömmen till datorn via USB-porten; tolkningen av bit-strömmen sker i datorn och inte på någon krets på själva blåtands-adaptern. Detta gör att man får en otrolig kontroll över vad man vill göra med adaptern.

Ubertooth var i första hand skapad för att tillåta monitorerings-läge (monitor-mode) av blåtand utan att behöver betala tio-tusentals kronor för en USRP. Monitorerings-läget gör så att man kan see vilka blåtandsenheter som finns i omgivningen utan att dom nödvändigtvis är synliga (discoverable).

Att få ut blåtandsenhetens adress är ett nödvändigt steg för att senare kunna attackera enheten. Innan Ubertooth fanns så var man relativt säker om man bara såg till att man hade stängt av discoverable mode i sin telefon: Om man inte syntes så hade angriparen svårt att hitta en för att utföra sina attacker. Så är inte fallet längre utan förvänta dig att det kommer bli lite fler ögon som granskar säkerheten i blåtandsimplementationerna i diverse enheter.

Jag uppdaterar löpande min privata blog med detaljerad teknisk information (på engelska) hur det går med mitt labbande för den som är intresserad.

/Michael Boman

Varning för depositionsbedrägerier via annonser på nätet

4 kommentarer
I en värld av bostadsbrist blir det allt vanligare med s.k. escrow fraud (ung. depositionsbedrägeri). Det samma gäller för handel med andra kapitalvaror som begagnade bilar. Det är lätt att falla för bedragarnas metoder om man inte är uppmärksam. Det lönar sig alltid att dubbelkolla innan man för över pengar någonstans och gamla sanningar håller ännu: Om något låter för bra för att vara sant – då är det oftast det!
Denna lilla utvikning i ämnet kommer sig av att jag själv söker bostad för ett temporärt boende, då vi ska göra en större ombyggnad av huset. Febrilt letande på blocket och andra forum för andrahandskontrakt gör att man lätt kommer i kontakt med både ljusskygga delar av bostadsmarknaden och bedragare som försöker profitera på folks desperation.
Det som hände var följande: Vi svarade på en annons för ett andrahandskontrakt på en lägenhet i Sannegårdshamnen i Göteborg (annonsen är nu borta från Blocket). Hyran var låg och läget var perfekt och på bilderna såg allt verkligen lovande ut. Annonsen var underskriven med namnet Goran och såg verkligen trovärdig och korrekt ut. Den var skriven på bra svenska och enda möjliga varningsflaggan var att den var inlagd under fel stadsdel, men detta kunde varit ett simpelt misstag.
Första svaret kom väldigt snabbt, men det var ett litet bekymmer:
image
OK? Vad hände med Göran/Goran? Och så var det ju det där problemet med att han befann sig i London, men det verkar han ju ha en lösning på…
Lite Google-uppslag på “Dr. Ronald Smith” ger inga väsentliga träffar. Om personen vore på riktigt borde det åtminstone finnas spår av honom. Han borde ha en praktik, ha publicerat en avhandling, eller åtminstone skrivit något på nätet. Sökning på Linked-in ger heller inga träffar med någon relevans.
Om inte varningsklockorna har börjat ringa ännu, så är det dags. Detta luktar fisk lång väg, men vi spelar med lite för att se hur det utvecklar sig.
image
Jo men visst! Nu kommer han med en lösning som låter trygg och bra. Vi deponerar pengar hos en oberoende tredje part och kan i lugn och ro titta på lägenheten först. Kanon! …eller?
Om vi glömmer bort alla andra varningsflaggor och fokuserar på deponeringsföretaget, så finns det lite saker man kan kolla upp. Vi gör lite kontroller på hemsidan för skojs skull. Jag börjar med ett besök:
image
Sidan ser mycket seriös och övertygande ut. Massor av information och professionellt byggd. Den inger förtroende och även om jag aldrig har hört talas om ATO Shipping, så kanske de är stora utomlands. Vi får väl kolla. En snabb sökning på Google:
image
Konstigt! Inga träffar utom på deras egen hemsida. Om de hade varit ”stora i Europa” så borde ett antal träffar finnas på expat-forum eller andra sidor där det diskuteras transporter. Varningsflagg!! Dessutom låter ju ”Across The Ocean Shipping” lite väl… tillrättalagt och banalt.
Jag gräver lite djupare och tittar vem som äger domänen. Här använder jag http://whois.domaintools.com/ som är en tjänst på nätet för att söka i whois-databaser. Det är lite smidigare än att manuellt fråga RIPE, APNIC eller ARIN som är de organ som håller reda på databaserna.
image
En snabb Google på mailadresserna (som mycket väl kan vara förfalskade) ger mer kött på benen:
image
Hmm.. Fraud Data - Escrow Fraud Prevention. Varning, varning!
Den andra informationen som är intressant ur whois-databasen är namnservrarna som svarar för domänens DNS uppslag. Dessa pekar på ett webbhotell i Australien som erbjuder webbplats och mail för ca 20 kr i månaden (AUD 3,95). Jag använder mig sedan av nslookup (eller dig) för att ta reda på mer om domänen atoshipping.com.
image
Hela deras infrastruktur pekar på en enda IP adress och det är ingen idé att försöka maila till deras administrativa kontakt, för den domänen har inget MX-record (DNS uppslag som berättar vilken maskin som tar emot epost för domänen).
Undantaget varningen om bedrägeri så tyder inte denna information på något seriöst företag, än mindre ett multinationellt logistikföretag med deponeringstjänster.
Vidare sökningar och granskning av domännamnet atoshipping.com avslöjar flera anmälningar om bedrägliga deponeringsärenden…
Men det roliga slutar inte här. Vi är ju nyfikna på var ”Ronald” sitter, eller hur? Eftersom han använt sig av en Hotmail-adress så kan vi faktiskt ta reda på det (det finns andra tekniker för att spåra andra epost alternativ). Genom att titta på epost-huvudet (lite olika sätt beroende på epostklient) så kan vi få fram vilken IP adress som skickade brevet. På Gmail gör man så här:
image
Utdrag från original:
Message-ID: <BAY156-w56FD4DA5F6CC1025AC8F54A1570@phx.gbl>
Return-Path: ronald.smith1@hotmail.com
Content-Type: multipart/alternative; boundary="_b8ba9d9c-46f9-43f9-ae9c-f6a97c71efef_"
X-Originating-IP: [129.63.210.141]
From: Ronald Smith <ronald.smith1@hotmail.com>

Den rad i all teknisk information som du letar efter är ”X-Originating-IP”. En sökning på whois visar att den tillhör University of Massachusetts Lowell. IP adressen är dynamiskt tilldelad, men det var samma IP vid båda tillfällena. Nslookup ger namnet: fal210-129-63-210-141.dhcp.uml.edu.
Det kan vara så att ”Ronald” sitter på plats i Lowell, men det troligaste är att maskinen är hackad och att ”Ronald” sitter någon helt annan stans. Vi skulle kunna gå vidare och kontakta polismyndigheter i berörda länder (Sverige, Australien, USA…) samt universitetet, för att gå vidare i utredningen, men möjligheten att ro hem en sådan utredning med ett bra resultat är liten. Dessutom så är det svårt att påvisa att ett brott har begåtts. Ännu så länge är det bara försök till bedrägeri.
Tips och råd: 1. Undvik denna typ av transaktioner helt.
2. Om du måste göra en depositionstransaktion, använd en betrodd tjänst som escrow.com, paypal.com eller trustedfriend.com.
3. Kontrollera med exempelvis FSA (http://www.fsa.gov.uk/) om tjänsten är registrerad och under kontroll
4. Lyssna på varningssignalerna!
5. Google är din vän
Som en uppföljning åkte jag till Sannegårdshamnen för att titta på portuppgången. Det fanns varken någon Goran eller Ronald. Dessutom verkade det vara en hyresfastighet. Om du är tveksam, så ta kontakt med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen och kontrollera alla uppgifter. Det kostar inget och kan bespara dig många tusenlappar och huvudvärk.
Och en sak till: Det finns bedragare i Sverige också, så var försiktig och gå inte med på några svartkontrakt!

Rikard Bodforss, Säkerhetsexpert inom IT-forensik och incidenthantering

Genomgång av ZeuS 2.0.8.9 Control Panel

0 kommentarer

Nyligen läkte källkoden för ZeuS malware ut och jag lovade att jag skulle ta en närmare titt på den. Denna analys består av flera inlägg. Jag börjar med webbgränssnittet (CP, Kontrollpanelen) och gör detta på en virtuell miljö som är skapad just för denna typ av uppgifter. Zeus är en känd skadlig programvara och det kan gå fruktansvärt fel om du inte är försiktig. Du har härmed blivit varnad!

Först måste du installera gränssnittet. Detta gör du genom att gå till /install/ katalogen och fylla i formuläret.

image

Efter att ha fyllt i formuläret och tryckt på knappen “Install” får du följande resultat:

image

För att logga in på ZeuS konsolen behöver du gå till: /cp.php?m=login och skriva in dina tidigare valda loginuppgifter. Efter inloggning finner du dig stirrandes på följande sida:

image

Det finns inte mycket annat att se i ZeuS kontrollpanel i detta skede eftersom vi inte har några aktiva bot:ar anslutna till kontrollpanelen ännu. Nästa steg är att infektera några Windows-maskiner med den skadliga koden och få dem att ansluta till kontrollpanelen, något som jag ska försöka täcka in i senare blogginlägg.

/Michael Boman, Säkerhetsexpert inom sårbarheter och skadlig kod

Läckor i den digitala undre världen

0 kommentarer

image De senaste dagarna har det hänt en hel del intressanta saker inom den digitala undre världen. Först har källkoden för Zeus läckt ut och finns att ladda ner från flertalet sajter på nätet (jag kommer att gå lite djupare in på Zeus vid ett senare tillfälle). Sedan har även Stuxnet-masken blivit disassemblerad och konverterad till C++ kod (kallad MRxNet) av Amr Thabet. Detta betyder att man kan titta på hur masken fungerar även ifall man inte är en über-hacker som läser x86-assembler lika lätt som en barnbok.

Vad betyder detta för oss? Till att börja med så kan man tänka sig att varianter av Stuxnet dyker upp som används av mindre begåvade kriminella än skaparna av Stuxnet-masken. Själva sårbarheterna som utnyttjades kommer med största sannolikhet att ändras. Tekniken för spridning däremot lämpar sig bra för spear-phishing attacker. Som vanligt så är det de vanliga skydden som gäller: öppna inte oväntade bilagor i mejl, ladda bara ner filer från sajter som du litar på, se till att ha något antivirus-program installerat, samt att detta, operativsystem och annan programmvara är uppdaterade.

Jag tror att kortsiktigt kommer utvecklarna av Zeus få svårigheter att motivera priset på USD$10’000 för en installation. Det lär även bli rätt vanligt med Zeus command & control servrar. Långsiktigt lär Zeus (eller dess efterföljare) vidareutvecklas och den nyss läckta versionen (2.x) bli gammalmodig och falla ur bruk.

Naturligtvis har jag införskaffat mig en kopia av både Zeus och MRxNet för analys.

Vad tror ni kommer hända nu när Zeus och Stuxnet har blivit allmänt tillgängligt? Var vänlig använd kommentarsfunktionen på bloggen och skicka in dina synpunkter.

/Michael Boman