Direkt från Microsoft TechEd 2010 - "The Cloud" - only a new buzzword?

Managerad service igår, Molnet idag, vad kommer det att heta imorgon?
Stora diskussioner pågar om man skall flytta sina tjänster till Molnet tjänster eller inte.

På den interaktiva sessionen "Cloud with a change of fear!" med Andy Malone sa hade det samlats ett gäng personer fran olika typer av företag. Små företag, stora företag, ISPs, Hosting företag och säkerhetskonsulter.

Andy ställde ett antal utmanande frågor om risker, fördelar och nackdelar ang molnet. Jag skriver om min uppfattning om vad allt handlar om.


Vad driver Molnet?
"Molnet" ar helt "Vendor driven". Det vill saga att det är säljaren av tjänster som hittat på ett nytt coolt ord. Detta är inte hela sanningen, Köparen som hela tiden söker att få ner sina IT kostnader är också delaktig att driva kravet på nya typer av billigare tjänster. I detta fall så är det att man vill kunna köpa tjänster på minut, timme,dag eller månad.

Ett exempel är det mindre företagen som har en massa krav på sig exempelvis PCI-DSS. För dessa foretag så skulle det vara omöjligt eller extremt dyrt att införa detta själva och då en Moln tjänst "hostar" massor med företag så har de helt andra resurser att kunna erbjuda även vad den lilla kunden vill ha. En annan drivare är dagens krav pa möjlighet till att utfora "Forensics".

Det är ju en "Forensic Dream" att snabbt kunna ta en "Snapshot" på en stor plattform i alla lager sa att man verkligen kan hitta "Script kiddyn".


Finns det några nya risker med Molnet?

Är det några nya risker med att flytta befintliga tjänster eller använda nya tjänster uppe i molnet? Vem äger datat? Är det säkert? Nytt hot mot min företagsinformation/data?

Jag har ett ett äkta skräckexempel:

Köparen har helt byggt upp sin DVD/Bluray Webbshop i en molntjänst. Det går bra ett helt år. Helt plötsligt så är deras site nere. Efter 3 dagar så är siten uppe igen....men...Databasen med alla kundkonton. beställningar osv är "borta"!!! Molnetföretaget skyller på sin underleverantör som är deras Moln tjänst. Inget händer och Webbshopen går i konkurs........

Jag misstanker att webbshop företaget har blivit utsatta för ett attentat ifrån en konkurent och att Molnetföretagets Moln tjänsts administrator blivit utsatt för "social enginering", hot eller mutor for att forstör hela webbshopens databas och städa bort alla bevis, ALLT for att bli av med sin konkurent. Detta är ett annat billigare satt sätta stop på en konkurent istället för att köpa upp företaget. Gangstermetoder!

Kan detta verkligen hända mitt företag?
Man kan ju tycka att det ska vara omöjligt att detta skall kunna hända och visst detta exempel var ju ett litet nystartat företag som blev lurade då deras avtal med Molnföretaget var av "standard typ" och i detta inte fanns några möjligheter att stämma molnettjänst företaget.

Även med ett dunderavtal så kan detta hända vem som helst, eller?

Så vad handlar allt om?
För hostingföretagen och ISPna så är detta "Buissiness as usual". För det mindre företaget fantastiskt, för de stora företagen "inget nytt".

Jag tror att Molnet INTE är ett nytt "Buzzword" utan bara ett nytt sätt för företag att "Make more Money" och att koncentrera sig på sin kärnverksamhet.

Ingenting är igentligen något nytt.

Och allt hänger på precis som idag att:

* Köpare och säljare måste vara experter på att skriva kontrakt
Ang detta så tror att som vanligt så handlar detta om pengar. Har man pengar så har man råd att köpa in hjälp att skriva ett bra avtal men om ens konkurent eller molntjänstleverantör har mer pengar så kan de köpa in ännu mera hjälp att smygförsämra avtalet. Visst, köparen kan ju alltid välja att Inte skriva på. Men om man tror sig ha ett bra avtal så skriver man ju på?

* Både köpare och säljare måste ha bankgarantier som också måste ha bank/statsgarantier.

Och slutligen så handlar det om:

"It will be a a new buzzword tomorrow"

"We are just ordinary people and we do our best"


MVH

Andreas Meyer

Omegapoint Stockholm


0 kommentarer :: Direkt från Microsoft TechEd 2010 - "The Cloud" - only a new buzzword?

Skicka en kommentar